Op deze pagina vind je allerlei handige tips en antwoorden op je vragen aangaande het bordspel Clash of the Ardennes en Clash - D-Day. Heb je zelf nog een prangende vraag of kom je ergens niet uit, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via klappe@gmail.com
1. Ik hou heel weinig eenheden over richting het einde van het spel... Wat doe ik verkeerd?
Wat we vaak zien is dat de spelers op veel straten of stranden veel eenheden plaatsten. Je wil aanvallen, maar moet ook verdedigen. Als je pech heb moet dit op alle straten/stranden gebeuren. Dat maakt het zeker richting het einde lastig. Het antwoord is heel simpel; probeer zoveel als mogelijk (op elke straat/strand) de achterste eenheid naar voren te halen voor 2 actiepunten. Doe dit constant. Doe dit vaak, heel vaak. In theorie kun je met 1 tank en 1 soldaat de overzijde halen (om en om plaatsen). Al zal jouw tegenstander dit niet toelaten waarschijnlijk. Maar goed, met 4 eenheden de overzijde halen is wel wenselijk.
In bovenstaand voorbeeld zie je dat de speler in 1 beurt 2 eenheden plaatst: een soldaat gevolgd door een tank in straat 3 (= 2 actiepunten). Hierna pakt hij de soldaat op en verplaatst deze naar voren (2 actiepunten). In totaal zijn de 4 actiepunten op en is de beurt voorbij.
2. Mag ik het gat aan de achterzijde weer opvullen?
Helaas, dat mag niet. Als je de achterste eenheid naar voren haalt, ontstaat er een gat aan jouw zijde. Die wordt groter naarmate je meerdere eenheden naar voren haalt. Dat wil je graag, want dat scheelt eenheden (zie vraag 1). Je mag ze alleen niet weer opvullen (anders ontstaan er 2 linies). En nee, ook niet aansluitend opvullen. Je mag pas weer eenheden plaatsen aan het begin op deze straat/strand als de tegenstander al jouw eenheden heeft verslagen. Je begint dan weer vooraan op te bouwen.
Het ontstane gat in straat 3 (zie ook voorbeeld 1), mag je niet meer opvullen, ook niet als het aansluitend is. Pas als de soldaat en de tank verslagen zijn en je geen eenheden meer in deze straat hebt, mag je weer vanaf voorafgaan beginnen met opbouwen.
3. Als ik een straat/strand heb veroverd, mag ik dan nog eenheden weghalen?
Nee, helaas niet*. Daarom is het zo slim om met zo min mogelijk eenheden een straat/strand te veroveren. Als je de hele straat/strand volbouwd, ben je al deze eenheden kwijt als je hem veroverd. Slimmer is dus je eenheden naar voren halen (vraag 1) en met zo min mogelijk eenheden een weg veroveren.
(*Enkel een paar Zegekaarten laten het wel toe).
In dit voorbeeld heeft de geallieerde speler straat 5 veroverd en een straatmarkering/vlag geplaatst. De eenheden op deze straat blijven gedurende het gehele spel staan en kunnen niet meer gebruikt worden. Probeer daarom zoveel als mogelijk eenheden van achteren naar voren te halen (voorbeeld 1). Dat scheelt zeker op het einde.